تصمیم فرابورس برای "نقدنشوندگی" برخی نمادهای معاملاتی
به تازگی شرکت فرابورس ایران اقدام به در پیش گرفتن رویهای نادرست، برخلاف سیاست افزایش نقدشوندگی نمادهای معاملاتی گرفته و بجای کاهش حجم مبنا، در برخی از نمادهای معاملاتی حجم مبنای روزانه را درصدی از کل سرمایه شرکت تعیین کرده است.
یکی از ویژگیهای بازار سرمایه در مقایسه با سایر بازارها، نقدشوندگی بالای این بازار است و بدین جهت اتخاذ هر تصمیمی در این زمینه میتواند هم بر کلیت بازار سرمایه و هم بر نگاه و تصمیم سرمایهگذاران در بازار سرمایه تاثیرگذار باشد.
در این راستا نیز ارکان بازار سرمایه با تصمیماتی از جمله افزایش دامنه نوسان و نیز کاهش حجم مبنا در تلاش بودهاند تا بیش از پیش نقدشوندگی را در این بازار افزایش دهند.
این در حالی است که به تازگی شرکت فرابورس ایران اقدام به در پیش گرفتن رویهای نادرست، برخلاف سیاست افزایش نقدشوندگی نمادهای معاملاتی گرفته و بجای کاهش حجم مبنا، در برخی از نمادهای معاملاتی حجم مبنای روزانه را درصدی از کل سرمایه شرکت تعیین کرده است.
به عنوان مثال مدیریت عملیات بازار فرابورس ایران به تازگی برای یکی از نمادهای معاملاتی اعلام داشته: "به استناد بند 1 ماده 10 مکرر دستورالعمل اجرایی نحوه انجام معاملات اوراق بهادار در فرابورس ایران، حجم مبنا در نماد معاملاتی، تا رفع موارد مربوط به بند 7 ماده 13 مکرر 2 دستورالعمل مذکور معادل دو درصد سرمایه پایه شرکت لحاظ خواهد شد.
یا در نماد دیگری اعلام داشته است: به استناد بند 1 ماده 10 مکرر دستورالعمل اجرایی نحوه انجام معاملات اوراق بهادار در فرابورس ایران، حجم مبنای شرکت، تا رفع موارد مربوط به بند 7 ماده 13 مکرر 2 دستورالعمل مذکور معادل یک درصد سرمایه پایه شرکت، معادل 98،519،970 لحاظ خواهد شد.
این تصمیم موجب شده تا صفهای فروش سنگین در این نمادها تشکیل شده و با وجود روند مثبت کلیت بازار سرمایه، سهامداران این دسته از نمادهای معاملاتی حتی قادر به فروش سهام خود به هر قیمتی نباشند.
از این رو بنظر میرسد بجای اتخاذ تصمیماتی این چنینی بهتر بود مانند برخی نمادهای دیگر، در راستای نقدشوندگی بیشتر حجم مبنای این دسته از شرکتها بجای افزایش غیرمنطقی، کاهش یافته تا کماکان شاهد نقدشوندگی در بازار سرمایه و اتخاذ تصمیمات درست و منطقی در این راستا باشیم.