آخرین جزئیات طرح نهضت ملی مسکن
معاون وزیر راه و شهرسازی گفت: بیش از ۵.۶ میلیون نفر در ۷ فاز اعلام شده در طرح نهضت ملی مسکن ثبت نام کرده اند که بیش از ۹۰ درصد پالایش شده اند.
۲۱.۴ هزار میلیارد تومان به حساب سازندگان نهضت ملی مسکن واریز شد که ۹.۹ هزار میلیارد تومان آورده متقاضیان و ۱۱.۵ هزار میلیارد تومان تسهیلات است. عملیات اجرایی پروژههای نهضت ملی مسکن سرعت خواهند گرفت. معاون وزیر راه از ساخت بخشی از نهضت ملی مسکن در بافتهای فرسوده خبر داد. لیست شهرهای دارای ظرفیت ثبتنام در طرح نهضت ملی مسکن از سوی وزارت راه و شهرسازی؛ اعلام شده است. آخرین خبرها از نهضت ملی مسکن را در ادامه بخوانید.
در برنامه گفتگوی ویژه خبری محمودزاده معاون مسکن وزیر راه و شهرسازی در خصوص آخرین جزئیات طرح نهضت ملی مسکن به سوالات زیر پاسخ داد:
کار ساخت و ساز را برای چه تعداد انجام میدهید؟
بیش از ۵.۶ میلیون نفر در۷ فاز اعلام شده در طرحهای حمایتی دولت ثبت نام کردند که بیش از ۹۰ درصد ثبت نام کنندگان پالایش شدند و پالایش آنها نهایی شده و توسط ادارات کل اطلاع رسانی صورت گرفته است.
عمده ۱۰ درصدی که باقی ماندهاند دو گروه هستند یعنی کسانی که از ۱۵ تیرماه ثبت نام کرده اند و افرادی که مشمول قانون حمایت از جمعیت میشوند.
هدف گذاری ما برای شهرکهایی که زیرساختهای مناسب دارند چیست؟
حدود ۵۶۷ هزار واحد در حوزه مسکن شهری در حال ساخت است که حدود پنجاه هزار واحد در بافت فرسوده و مابقی پروژههای در حال ساخت است. حدود ۱۶۰ هزار واحد مسکن روستایی در حال ساخت است. ۳۳۳ هزار واحد هم خود مالک هستند. مجموعه اینها یک و نیم میلیون واحد را شامل میشود.
از چهار میلیون واحدی که مورد تعهد است ۳.۲ میلیون مسکن شهری و مابقی روستایی است. از این میزان زمین یک میلیون و ۵۸۰ هزار واحد مسکونی کاملا مشخص و تامین شده است.
یک میلیون و ۳۸۰ هزار واحد اراضی است که برای الحاق به محدوده و یا شهرک در مراحل بررسی کاربری در استانها است.
مجموعه اینها ۲.۹ میلیون استرداد تامین واحد دارد. به صورت فرض بیش از ۹۰ درصد اراضی ۴ ساله تا به الان تامین شده است.
مهمترین مسئله در تولید مسکن چیست؟
گام اول تولید مسکن که بحث تامین زمین است با قدرت برداشته شده و میتوان گفت که به طور عام مشکلی به اسم زمین نداریم.
مگر در برخی از شهرها که طبیعتاً مانند استان کردستان و امثال آن دچار کمبود زمین هستیم که دستورالعملهای برای تامین زمین داده شده است.
ظرفیت دو سال اول یعنی دو تا ۸۰۰ هزار واحد را که باید شروع میشد به صورت صد در صد تامین زمین انجام شده است.
یکی از سیاستها این است که گاهی اوقات الحاق یا توسعه فیزیک شهرها نامناسب نیست، بحث ایجاد شهرکهای جدید مطرح است با دستورالعملی که در شورای شهرسازی و معماری ایران تصویب شد، بستر جدیدی در تسهیل و ایجاد شهرکهای جدیدی ایجاد شده است.
مطالعات اولیه بیش از ۴۰ شهرک تاکنون در سطح استانهای مختلف انجام شده است. حدود هشت یا نه شهرک مصوبات نهایی شورای عالی را گرفته اندکه به عنوان فرصتهای جدید توسعه شهری در طرح نهضت ملی مسکن محسوب میشوند.
کدام شهرها ظرفیت جدید و باقی مانده دارند؟
رئیس جمهور دستور دادند تا کل نیاز زمین برای ۴ میلیون واحد تا مردادماه تامین شود یعنی تمام استانداران به عنوان رئیس شورای عالی مسکن استان مکلف شدند تعدادی که اشاره شده که قریب به یک میلیون و سیصد و هشتاد هزار واحد است علاوه بر یک میلیون و پانصد هزار واحدی که اشاره شد را تا انتهای مرداد ماه تعیین تکلیف کنند. اگر اینگونه شود طبیعتا ثبت نام جدید هم خواهیم داشت.
کیفیت در ساخت و ساز و نظارتها چگونه است؟
وزارت راه و شهرسازی تلاش کرده است با استفاده از تجارب طرحهای قبلی بتواند بلوغ بیشتری را در طرحهای جدید ایجاد کند. اتفاقی که الان حادث شده این است که در حقیقت علاوه بر نظارت عادی که مهندسین سازمان نظام مهندسی به پروژهها دارند، یک لایه بالاتر به اسم مشاورینی که وزارت راه و شهرسازی برای کنترل نظارت دارد این کار را انجام دهند.
برای اولین بار در صنعت ساختمان کشور تفاهمنامه کلی با یک شرکت بیمه منعقد شده تا تمام ساختمانهایی که تحویل مردم داده میشود ضمانت کیفیت داشته باشد یعنی برای ۱۰ سال اجزای مختلف ساختمان هر کدام برای مقاطعی که در نظر گرفته شده بیمه کیفیت میشود و متقاضی میتواند مطمئن شود که وقتی واحد اش را تحویل میگیرد کیفیت لازم را دارد.
چه برنامهای برای واحدهای ویلایی در استانها دارید؟
به تمام همکاران سطح کشور این موضوع ابلاغ شده است که در شهرهایی که زیر ۱۰۰ هزار نفر جمعیت دارند، اولویت با واگذاری زمین به صورت گروهی و یا حتی در برخی از موارد به صورت فردی است و این اتفاق انجام شده است.
در شهر طبس و یزد واحدهای ما در حال نازک کاری هستند. در خیلی از شهرهای کشور به صورت ویلایی واگذار شد. در هر شهری که زمین موجود باشد ما صرفاً زمین با حمایتهای قانونی واگذار میکنیم.
در چهار الی پنج استان همکاران ما نیاز ۴ سال را تامین کردند مانند سیستان و بلوچستان، خراسان جنوبی. برخی از استانها دچار مشکل زمین هستند مانند استانهای شمالی و استانهای غربی که معمولاً کوهستانی هستند.
آنها در شرایط فعلی بیشتر از نیاز و بیشتر از کسانی که تاکنون ثبت نام کردند زمین را تامین کردهایم.
در حال تلاش هستیم با دستوری که رئیسجمهور داده اند در مردادماه کل نیاز به ۴ میلیون تامین شود که دیگر دغدغهای برای تامین زمین وجود نداشته باشد.
تا چه حد به اصول معماری ایرانی و اسلامی توجه میشود؟
در قانون جهش تولید مسکن با توجه به اهمیت توجه به اصول معماری ایرانی و اسلامی، وزارت راه و شهرسازی مکلف شده است تا کارگروهی با مراجع مربوطه تشکیل دهد.
ما در هر شهر و در هر استانی باید بتوانیم مبتنی بر معماری بومی آن منطقه عمل کنیم نه اینکه از تهران الگوهای از پیش طراحی شده را ابلاغ کنیم.
در هر استان کارگروهی ابلاغ شده علاوه بر بررسیهایی که شهرداری انجام میدهند، کارگروهی متشکل از نهادهای دولتی، نهادهای دانشگاهی و صاحبنظران تشکیل شود تا تمام طرحهای معماری و تفکیکهای پروژه را کنترل و تصویب کنند.
با توجه به اشراف محلی باید کار را انجام دهند. وزارت راه و شهرسازی صرفا نظارت میکند و این مسئولیت نهایتاً بر عهده شورای مسکن استان است، ولی این اختیار در نزد تمام استانها است و مبتنی بر معماری بومی طرحها باید مصوب شوند و لذا هیچکدام توسط ستاد انجام نمیشود لذا این بستر وجود دارد و طبیعتاً یک رقابتی که هر استانی که بهتر عمل کند میتواند این کیفیت را بهتر انجام دهد.
اولین تحویلیهای واحدهای طرح نهضت ملی مسکن چه زمانی است؟
تلاش ما این است که پایان شهریورماه بتوانیم بخشی از پروژهها را تحویل دهیم.
پیشبینی اولیه حدود ۱۰۰ هزار واحد است که تلاش شده تا بتوانیم به عنوان اولین بخش از این پروژه را تحویل دهیم.
کدام استانها بیشترین پیشرفت فیزیکی را داشتند؟
در آذربایجان غربی حتی برخی از مردم مستقر شدهاند. در خراسان جنوبی، یزد و در بخشهایی از سیستان و بلوچستان پیشرفت داشتیم.
تا انتهای شهریور پیش بینی بر این است که حدود ۱۰۰ هزار واحد را تحویل دهیم، انشالله اگر نهادهای خدماتی بتوانند انشعابات را برساند کار را به جلو پیش خواهیم برد.
مبلغ تمام شده هر واحد چقدر است؟
آورده برای دهههای مختلف متفاوت است، طراحی صورت گرفته است تا برای دهکهای اول تا سوم حدود ۸۰ درصد قیمت ساخت را از طریق تسهیلات پر کنیم.
تحت پوششین کمیته امداد و بهزیستی شامل این دهکها میشوند یعنی حدود ۸۰۰ هزار خانوار در این پروژه قرار میگیرند.
دهکهای متوسط حداقل حدود ۵۵ درصد قیمت تمام شده را با تسهیلات انجام میدهیم و به لحاظ اهمیت این موضوع برای دولت، اخیراً با دستور رئیس جمهور، معاون اول محترم کار گروهی را تشکیل دادند تا برای تامین مالی موضوعات بپردازیم تا فاصله بین توان مالی خانوار و قیمت تمام شده را پر کنیم.
نکتهای که باید در نظر گرفت این است که قیمت تمام شده ساختمان به خیلی از موضوعات مرتبط است، آنچه که دولت کمک میکند زمین، سود تسهیلات و یارانههایی است که در انشعابات و امثال آن متقبل میشود و قیمت بازار قیمت مخصوص خود است.
اطلاعیه وزارت راه و شهرسازی درباره مهلت ثبتنام فاز هفتم نهضت ملی مسکن
معاونت مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی در اطلاعیهای اعلام کرد: فاز هفتم ثبتنام نهضت ملی مسکن از ۱۵ تیر آغاز شده که در این مرحله صرفاً امکان ثبتنام در شهرهای دارای اراضی مازاد بر تعداد متقاضیان حائز شرایط مراحل قبل وجود دارد.
وزارت راه و شهرسازی، معاونت مسکن و ساختمان در اطلاعیهای جزئیاتی از زمانبندی فاز هفتم ثبتنام نهضت ملی مسکن را اعلام کرد.
بر اساس اطلاعیه صادر شده، فاز هفتم ثبتنام نهضت ملی مسکن از تاریخ ۱۵ تیرماه سال جاری و بر اساس میزان واحدپذیری اراضی شناسایی شده در شهرهای کشور آغاز شده است به نحوی که در این مرحله، صرفاً امکان ثبتنام در شهرهای دارای اراضی مازاد بر تعداد متقاضیان حائز شرایط مراحل قبل وجود دارد.
بر این اساس پایان مهلت ثبتنام منوط به اتمام ظرفیت اراضی هر شهر است. خاطرنشان میشود پس از پالایش و احراز شرایط این متقاضیان و در صورت وجود ظرفیت مازاد، مجدداً ثبتنام برای ظرفیت مازاد اراضی انجام میشود.
آغاز صنعتی سازی نهضت ملی مسکن
مشاور امور مسکن وزیر راه و شهرسازی از آغاز صنعتی سازی ۵ هزار واحد از مجموعه واحدهای نهضت ملی مسکن و تحویل آنها ظرف یک سال خبر داد.
بر اساس اعلام مشاور وزیر راه و شهرسازی در امور مسکن، پروژههای نهضت ملی مسکن در چند استان به سرعت در حال اجراست.
یکی از مهمترین نقاط قوت نهضت ملی مسکن در مقایسه با مسکن مهر، احداث واحدهای کم تراکم و با تعداد طبقات کم در شهرهایی است که مشکل کمبود زمین وجود ندارد.
به عنوان مثال پروژه ۱۲۸۲ واحدی مهرگان قزوین در دو طبقه با کارگزاری ستاد اجرایی فرمان امام خمینی (ره) و ۲۸۸ واحدی نهضت ملی مسکن مهرگان قزوین در ۳ طبقه با کارگزاری بنیاد مسکن انقلاب اسلامی در دست ساخت است که برخی از واحدها مرحله سفت کاری را پشت سر گذاشته و برخی هم در مرحله سفت کاری قرار دارند.
بنیاد مسکن انقلاب اسلامی در همین منطقه (استان قزوین) پروژه ۵۱۶ واحدی نهضت ملی مسکن مهرگان در ۳ طبقه قالب تونلی در دست احداث دارد.
قرارگاه امام حسن مجتبی (ع) از نهادهای تابعه قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا (ص) نیز پروژه ۵ هزار واحدی مهرگان قزوین در سه طبقه به صورت روش پیش ساخته را در دست احداث دارد.
بر اساس اعلام پیمانکار این پروژه، قرارگاه قرار است ۴۰۰ واحد از آن را ظرف ۲ ماه تحویل دهد.
کل پروژه ۵ هزار واحدی نیز به صورت صنعتی سازی ساخته و ظرف یک سال به متقاضیان تحویل خواهد شد.
پیش از این نیز سردار سید حسین هوش السادات فرمانده قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا (ص) گفته بود: در این حوزه با توجه به تفاهمنامهای که در حضور رئیس جمهور امضا شد، ساخت یک میلیون واحد مسکونی را قرارگاه امام حسن مجتبی (ع) برای محرومان و نیازمندان تعریف کرده تا ساخته شود؛ ۱۰۰ هزار واحد هم قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا (ص) بر عهده گرفته است.
به گفته سردار هوش السادات، ما در قرارگاه بیشتر به دنبال اجرایی کردن صنعتی سازی هستیم.
مددجویان بهزیستی از سامانه نهضت ملی مسکن حذف نمیشوند
رئیس مرکز فناوری اطلاعات سازمان بهزیستی گفت: اگر در مرحله اول پرداخت برای مسکن ملی معلولان هیچ گونه واریزی نداشته باشند؛ باز هم هیچ اتفاقی برای ثبت نام آنان رخ نخواهد داد.
علی ربوبی رئیس مرکز فناوری اطلاعات سازمان بهزیستی در پاسخ به سوالی در خصوص اعتراض برخی از معلولان مبنی بر حذف نوبت آنان در سامانه نهضت ملی مسکن گفت: به همه افراد ثبت نام شده در سامانه نهضت مسکن پیامکی مبنی بر لزوم واریز مبلغ ۴۰ میلیون تومان ارسال شده است؛ پیامکی هم اخیراً از سوی وزارت راه و شهرسازی مجدداً ارسال شده است؛ اما بر اساس آخرین جلسه شورای عالی مسکن به ریاست رئیس محترم جمهور و مصوبهای که آن جلسه داشت قرار بر این شده است که مددجویان تحت پوشش بهزیستی و کمیته امداد در مراحل ابتدایی کار هیچ مبلغی را به عنوان آورده نداشته باشند و منابع اولیه نهضت ملی مسکن هم منابع تسهیلات قرض الحسنه خواهد بود که برای این افراد به صورت وامهای ۴ درصدی در نظر گرفته شده است؛ علاوه بر این کمکهای بلاعوض دستگاههای دولتی و منابع صندوق ملی مسکن اختصاص داده شده است.
دبیر سابق دفتر مسکن سازمان بهزیستی افزود: بنابراین درست است که پیامکی برای معلولان ارسال شده است؛ اما با وزارت راه و شهرسازی هماهنگ شده است که هیچ مددجویی از سامانه نهضت ملی مسکن حذف نشود و تاکنون هم هیچ مددجویی حذف نشده است و قرار شد اگر در مرحله اول پرداخت معلولان هیچ گونه واریزی نداشته باشند؛ باز هم هیچ اتفاقی برای ثبت نام آنان رخ ندهد؛ این موضوع را به مسئولان استانها هم اعلام کردیم و به مددجویانی هم که پیگیر این موضوع هستند اطلاع رسانی صورت گرفته است؛ امیدوارم خبرنگاران هم از طریق رسانههای خود این موضوع را مجدداً تاکید داشته باشند.
رئیس مرکز فناوری اطلاعات سازمان بهزیستی با اشاره به تأمین مسکن خانوادههای دارای دو معلول که با همکاری مجمع خیرین و بنیاد مستضعفان در حال تکمیل است گفت: این طرح دو فاز داشته است که در فاز اول احداث ۱۴ هزار و ۳۰۰ واحد مسکونی در نظر گرفته شده بود که ساخت بخش قابل توجهی از این واحدها به اتمام رسیده است و خانوادههای تحت پوشش ما در آنها اسکان پیدا کردهاند؛ حدود دو هزار واحد از این واحدها در مراحل مختلف ساخت هستند که همکاران عزیزمان در بنیاد مستضعفان و بهزیستی و بنیاد مسکن و مجمع خیرین و وزارت شهر راه و شهرسازی پیگیری اتمام این حدود دو هزار واحد مسکونی هستند.
وی با بیان اینکه فاز جدیدی برای ساخت در این تفاهم نامه در نظر گرفته شده است؛ گفت: این یک تفاهم نامه دوجانبه میان سازمان بهزیستی و بنیاد مستضعفان و توسط آقایان قادری و فتاح به امضا رسیده است که طی آن ۴ هزار واحد مسکونی جدید اجرایی شود؛ این توافق نامه اواخر سال گذشته به امضا رسیده است و تقریباً یک ماه قبل شیوه نامه اجرایی آن با مشارکت سازمان بنیاد مستضعفان طراحی و جانمایی شد و امیدواریم ظرف یک ماه آینده عملیات اجرایی آن آغاز شود البته در تعدادی از استانها هم عملیات احداث با منابعی که سازمان بهزیستی در نظر گرفته است آغاز شده است.
ربوبی در خصوص منابع در نظر گرفته شده برای اجرای این طرح گفت: برای ساخت واحدهای مسکونی در حوزه روستایی ۱۰۰ میلیون تومان وام بلاعوض از سوی بنیاد مستضعفان اختصاص داده شده است و پنجاه میلیون تومان از سوی سازمان بهزیستی در نظر گرفته شده است؛ در حوزه شهری ۱۵۰ میلیون تومان کمک بلاعوض از سوی بنیاد مستضعفان و ۵۰ میلیون تومان کمک بلاعوض از سوی بهزیستی در نظر گرفته شده است؛ شیوه اجرایی این تفاهم نامه باید به تصویب میرسید که پس از آن عملیات اجرایی آغاز شود.
ربوبی خاطر نشان کرد: عملیات اجرایی حدود ۷۰۰ الی ۸۰۰ واحد با کمکهای بلاعوض سازمان بهزیستی آغاز شده است و احتمالاً از مرداد ماه هم عملیات اجرایی و پرداخت کمکهای بلاعوض بنیاد مستضعفان در فاز دوم که چهار هزار واحد خواهد بود آغاز خواهد شد.
منبع: مهر