|

تلاطم معیشت کارگران در موج چهارم کرونا

تعطیلات ۱۰ روزه و امکان ادامه آن بدون شک مشکلاتی را برای کسب‌وکارها و کاسبان به وجود می‌آورد اما شاید در این میان کمتر توجهی به چالش‌های به وجود آمده ناشی از محدودیت‌های کرونایی برای کارگران روزمزد شود.

تلاطم معیشت کارگران در موج چهارم کرونا
کد مطلب : 6854

به گزارش تراز اقتصاد، به دنبال قرمز و نارنجی شدن ۸۰ درصد از شهرهای کشور بار دیگر تصمیم بر آن شد تا محدودیت‌هایی اعمال شود. طبق گفته سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا از روز گذشته به مدت ۱۰ روز تعطیلی‌های سراسری اعمال خواهد شد. علیرضا رئیسی در این خصوص گفته است بعد از ۱۰ روز ارزیابی می‌کنیم که اگر لازم بود این تعطیلی‌ها ادامه پیدا کند وگرنه متوقف شود. تعطیلات ۱۰ روزه و امکان ادامه آن بدون شک مشکلاتی را برای کسب‌وکارها و کاسبان به وجود می‌آورد اما شاید در این میان کمتر توجهی به چالش‌های به وجود آمده ناشی از محدودیت‌های کرونایی برای کارگران روزمزد شود.

با شروع تعطیلات نوروز ۱۴۰۰ کشور آماده ورود به پیک چهارم کرونا شد. با بحرانی شدن وضعیت بسیاری از مسئولان و پزشکان پیشنهاد تعطیلی شهرهای قرمز را مطرح کردند و پس از اما و اگر های بسیار بالاخره نوزدهم فروردین‌ماه رئیس جمهور برای کنترل بیماری محدودیت ۱۰ روزه‌ای را برای کشور ابلاغ کرد. اهمیت حفاظت از سلامت و جان جامعه بر کسی پوشیده نیست اما ضرورت حفاظت از سلامت جامعه در حالی مطرح می‌شود که ما با معضل بیکاری پی‌درپی کارگران به ویژه روزمزدبگیرانی که کارفرمای ثابتی ندارند به دلیل محدودیت‌های کرونایی روبه‌رو هستیم. ولی‌الله صالحی، فعال کارگری در این راستا با اشاره به مشکلات جامعه کارگری در یک سال اخیر به ابتکار می‌گوید: سیستم در کشورهای دیگر به گونه‌ای است که نظام جامع تامین اجتماعی را دارند و این نظام جامع در حوادثی مانند شیوع ویروس کرونا اقشار آسیب‌پذیر را شناسایی می‌کند و از آنها حمایت می‌کند.

وی در ادامه صحبت‌هایش با مقایسه وضعیت کارگران و حقوق‌بگیران دولتی می‌افزاید: متاسفانه در ایران، ما این نظام را نداریم و کارگران در شرایط بحرانی آسیبی زیادی را شاهد خواهند بود. به خصوص کارگران روزمزد مانند باربران بازارها در تعطیلات نمی‌توانند امرار معاش کنند و این در حالی است که کارمندان دولتی تحت هر شرایطی حقوق خود را با کمی اختلاف دریافت می‌کنند.

این فعال کارگری همچنین با تاکید بر این مسئله که با نظام جامع تامین اجتماعی پشت سر گذاشتن بحران کار ساده‌ای خواهد بود ادامه می‌دهد: سازمان‌های جامع تامین اجتماعی در کشورهای باید کارگران را در مواقع بحرانی پشتیبانی کنند به همین دلیل مدیریت بحران برای‌شان کار ساده‌ای خواهد شد.

یا سبد کالا، یا نظام جامع تامین اجتماعی

صالحی در ادامه گفت‌وگو به وظیفه دولت برای حمایت از قشر کارگر اشاره می‌کند و در این‌باره می‌گوید: دولت و مسئولان باید در قالب سبد کالا این بحران و چالش معیشت کارگر را به صورت موقت مدیریت کنند. اما اگر بخواهیم در بلندمدت زیان بحران‌هایی همچون کرونا را پوشش دهیم باید به سراغ یک نظام جامع تامین اجتماعی برویم.

وی در پاسخ به این پرسش که حمایت‌هایی همچون یارانه‌ کرونا طی یک‌سال اخیر چقدر توانست سبب کاهش مشکلات جامعه کارگری شود، می‌گوید: حمایت‌هایی که تا کنون دولت از اقشار کم‌درآمد (کارگران) در قالب یارانه داشته است فقط یک مُسکن مقطعی بوده و نمی‌تواند پاسخگوی مشکلات باشد. باز هم تاکید می‌کنم ما در این شرایط باید برای حمایت از جامعه به سمت نظام جامع تامین اجتماعی برویم.

باید مبلغی را برای مواقع بحرانی در بودجه اختصاص داد

این فعال کارگری در بخش دیگری از صحبت‌هایش به شرط لازم برای داشتن نظام جامع تامین اجتمای اشاره می‌کند و در این خصوص می‌گوید: برای داشتن نظام جامع تامین اجتماعی باید سالانه در بودجه‌ عمومی کشور مبلغی از درآمد عمومی برای درمان، مشکلات معیشتی اقشار محروم و … اختصاص داده شود. اگر ما چنین بودجه‌ای داشته‌ باشیم دیگر نیازی به راهکارهای حمایتی موقتی نیست. حتی در این راهکارهای موقت بسیاری از افراد مستحق شناسایی نمی‌شود و هیچ عدالت دقیق در این روش نیست بنابراین روش‌های موقتی خود مشکلات بسیاری داشته و نمی‌تواند به جامعه هدف کمکی کند.

حمایت‌هایی که استمرار ندارد نتیجه مطلوبی نخواهد داشت

صالحی با بیان این مسئله که حمایت‌های دولت استمرار نخواهد داشت ادامه می‌دهد: همانطور که اشاره کردم حمایت‌هایی همچون یارانه کرونا مُسکن‌هایی است که آثاری کوتاه‌مدت داشته و پاسخگوی چالش‌های معیشتی نیست. به عبارتی دیگر این حمایت‌ها مطلوبیت نداشته و نمی‌تواند استمرار داشته باشد، بنابراین حمایت‌ها بی تاثیر خواهد بود.

وی با اشاره به همه‌گیری ویروس کرونا می‌گوید: ویروس کرونا جهانی شده اما بسیاری از کشورها پیش‌بینی بحران را داشته‌اند و یقینا به راحتی می‌توانند آن را پشت سر بگذارند اما کشور ما اینگونه نبوده و ما با چالش‌های زیادی در حوزه سلامت و اقتصاد روبه‌رو هستیم.

دیدگاه تان را بنویسید

آخرین اخبار

پربازدیدترین