|

زیان انباشته یا FATF؛ مانع ارتباط با بانک‌های دنیا کدام است؟

برخی در حالی ارتباط نداشتن بانک‌های کشور با بانک‌های دنیا را به خاطر عدم عضویت ایران در fatf عنوان می‌کنند که موانع مهم‌تری همچون نسبت کفایت سرمایه پایین و زیان انباشته بالا مقابل بانک‌ها قرار دارد.

زیان انباشته یا FATF؛ مانع ارتباط با بانک‌های دنیا کدام است؟
کد مطلب : 45111

به گزارش تراز اقتصاد؛ «ارتباط بانکی با دنیا بدون fatf ممکن نیست.» این نظر امیرحسین امین آزاد، عضو هیئت مدیره بانک خاورمیانه است. او می‌گوید «به دلیل نپذیرفتن قواعد fatf حتی پاسخ به ایمیل از سمت ایران را نمی‌دهند.»

در حال حاضر حل مسئله fatf به یکی از دستورکارهای مهم دولت چهاردهم تبدیل شده است و بسیاری از دولتمردان نیز درباره ضرورت پیوستن به fatf برای ارتباط با بانک‌های دنیا صحبت کرده‌اند.

اما موضوع فقط fatf نیست. ولی‌الله سیف، رئیس اسبق بانک مرکزی معتقد است که «اگر تحریم‌ها یک شبه برداشته و fatf هم توسط ایران پذیرفته شود، باز هم نظام بانکی نمی‌تواند با بانک‌های جهانی ارتباط برقرار کند.»

او می‌گوید «صورت‌های مالی بانک‌های ایران توسط بانک‌های خارجی قابل پذیرش نیست؛» زیرا در کنار کسری‌های بانکی، استانداردهای حاکمیت شرکتی و حداقل‌های نسبت‌های مالی در بانک‌ها را رعایت نکرده‌ایم.

طبق آمارهای منتشر شده در صورت‌های مالی بانک خاورمیانه این بانک در حال حاضر بیش از ۶ هزار میلیارد تومان زیان انباشته دارد. زیان انباشته یکی از بانک‌های کشور از ۳۰۰ هزار میلیارد تومان هم عبور کرده است.

یک مقام ارشد بانک مرکزی نیز اخیرا گفته است که وقتی برای گفت‌وگو به کشورهای دیگر می‌روند، خجالت می‌کشند صورتهای مالی بانکهای کشور را به دلیل کفایت سرمایه‌های پایین و بعضاً منفی و همینطور زیان انباشته بالا روی میز مقامات بانکی آن کشورها بگذارند.

داغ شدن موضوع fatf باعث شده تا برخی همه‌ی مشکلات بانکی موجود در کشور را به fatf ربط داده و عضویت در این نهاد را حلال این مشکلات معرفی کنند.

محمد مهدی بهکیش، اقتصاددان می‌گوید «اگر مشکل fatf حل نشود، ایران نمی‌تواند حتی با اعضای بریکس و کشورهایی همچون چین و روسیه هم فعالیت اقتصادی داشته باشد.»

 پیش از این در سال ۹۷ حشمت‌الله فلاحت‌پیشه، رئیس وقت کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس گفته بود «اگر لوایح مرتبط با fatf تصویب نشود بانک‌های روسیه هم با ما همکاری نمی‌کنند.»

در حالی که بهمن ماه سال ۱۴۰۱ معاون بین‌الملل بانک مرکزی گفت که شبکه پیامرسان روسیه به شبکه پیام رسان ایران متصل شده است در نتیجه هر کسی که عضو این شبکه است به شبکه ما هم متصل شده‌ و بالعکس بانک‌های ایرانی هم می‌توانند با آن بانک‌ها متصل شوند.

چنانکه در آن زمان 106 بانک غیر روسی در ۱۳ کشور و همه شعب بانک‌های روسیه به پیام‌رسان ایران متصل شده‌ بودند.

همچنین شهریور ماه سال گذشته محمد صادق قنادزاده، معاون ارتقای کسب و کارهای بین‌المللی سازمان توسعه تجارت گفت که در سال ۲۰۲۲، «۴۰ درصد صادرات و ۳۵ درصد واردات کشور مربوط به ۵ کشور عضو بریکس» بوده است.

این اقدامات در شرایطی اتفاق افتاد که ایران همچنان در لیست سیاه fatf قرار داشته و تحریم‌های آمریکا نیز از زمان خروج ترامپ از برجام بازگشته است.

 

دیدگاه تان را بنویسید

آخرین اخبار

پربازدیدترین