یارانه نقدی | کالابرگ الکترونیک
یارانه نقدی این خانوارها در طرح جدید دو برابر شد | سرپرستان خانوار پولدار شدند
به نظر میرسد با دقیق شدن شیوه بررسی وضعیت مالی خانوارها گام اول برای تغییر در دهکبندی و فهرست مشمولان یارانه برداشته شود.
یارانه نقدی یا سوبسید نوعی از کمک مالی است که از طرف دولت به یک تجارت یا بخش اقتصادی پرداخت میشود. یارانهها را از نظر نوع میتوان به دو نوع یارانههای صادراتی و یا همان یارانههای داخلی تقسیم کرد. یارانه نقدی صادراتی را دولتها برای ترغیب شرکتهای خصوصی به صادرات محصول پرداخت میکنند و یارانه داخلی نیز کمکی است که دولتها به صورت غیر مستقیم به مردم جامعه خود پرداخت میکنند. از نظر دولتها یارانه نقدی نوعی مالیات منفی محسوب میشود که باید در رده مالیاتها در بودجه دولتی لحاظ شود. به این دلیل یارانه را مالیات منفی به حساب میآورند که این مالیات از طرف دولتها، پرداخت میشود. از نیمه دوم سال ۱۳۸۹ و با تصویب مجلس شورای اسلامی پرداخت یارانهها به صورت نقدی و به حساب هر خانوار با نرخ ۴۵۵۰۰ تومان آغاز شد. این یارانه نقدی همچنان و بدون تغییر مبلغ به حساب سرپرست خانوارهای ایرانی پرداخت میشود. با این توضیح که در طول سالهای گذشته بخش زیادی از خانوادههای پر درآمد جامعه از سوی دولت از دریافت یارانه نقدی منع شدند.
به نظر میرسد با دقیق شدن شیوه بررسی وضعیت مالی خانوارها گام اول برای تغییر در دهکبندی و فهرست مشمولان یارانه برداشته شود.
اولین گام برای تغییر در تعداد یارانهبگیران و شیوه پرداخت یارانه توسط دولت سیزدهم برداشته شد؛ به گونه ای که سخنگوی دولت درباره تغییرات این اقدام توضیح داده است.
سخنگوی دولت اعلام کرده است شیوه دهکبندیها تغییر خواهد کرد و دهک به صدک تبدیل میشود . اما معنای این سخن چیست؟ اگر تا پیش از این جمعیت ایران به شکل دهکبندی طبقهبندی شده و میزان یارانه پرداختی بر اساس دهک هر خانوار تعیین میشد، قرار است به جای دستهبندی ده تایی در جامعه، جمعیت ایران به صد دسته طبقهبندی گردد.
براساس آنچه دولت اعلام کرده در شرایط کنونی ۹ دهک از ۱۰ دهک در جامعه ایران یارانه دریافت میکنند . این بدان معناست که تنها ۱۰ درصد از مردم ایران به لحاظ طبقهبندی مالی، نیازی به دریافت یارانه ندارند و ۹۰ درصد از مردم کشور یارانهبگیر هستند . همان گونه که سخنگوی دولت گفته است قرار نیست در این راستا یارانهای افزایش یابد اما طبقهبندی با ضریب خطای پایینتر و رصد دقیقتر مالی مردم بدان معناست که شمار یارانهبگیران میتواند دستخوش تغییر شود و به عنوان مثال کسانی که در دهک نهم هستند اما تفاوت جزئی با دهک ده دارند، با این تصمیم، مشمول قطع یارانه شوند.
با این وصف به نظر میرسد با دقیق شدن شیوه بررسی وضعیت مالی خانوارها گام اول برای تغییر در دهکبندی و فهرست مشمولان یارانه برداشته شود کما اینکه روزنامه نزدیک به دولت، همشهری نیز از احتمال حذف یارانه برخی از افرادی که در دهکهای بالا قرار دارند، با تغییر شیوه طبقهبندی از دهک به صدک خبر داده است.